05 мај 2009

Uticaj globalne ekonomske krize na turizam Crne Gore

Jedna od glavnih tema ovih mjeseci je uticaj ekonomske krize na ostale privredne djelatnosti. Koliko će zapravo ekonomska kriza uticati na sledeću turističku sezonu?
Ono čega se mnogi od nas pribojavaju, jeste smanjenje broja turista kao i stopiranje izgradnje velikog broja turističkih objekata, zbog nemogućnosti `dizanja` kredita. Već sada su pokrenute neke od aktivnosti od strane predstavnika Vlade, hotelsko- turističkih preduzeća i prevoznika. Odlučeno je da se formiraju dva operativna tima koja će u narednih 3 mjeseca predložiti mjere, koje bi trebale da ublaže efekte svjetske ekonomske krize na narednu turističku sezonu. Nakon formiranja dva operativna tima, jedan će se baviti avio tržištima i avio anražmanima, a drugi će se baviti analizom ekonomskog ambijenta u Crnoj Gori, poreskom politikom, mogućnošću smanjenja troškova turističke privrede, kretanjima u regionu, saradnjom sa vladama u regionu i šire. Timovi će se sastajati veoma često jer se indikatori krize mjenjaju dnevno.Jedno je jasno,treba biti realan i ne čekivati previše od naredne sezone.
Neki od predloga mjera se već mogu konstatovati. Crnogorski ugostitelji bi trebali da razmisle o sniženju cijena smještaja za narednu ljetnju sezonu, kao i o sniženju cijene avionskih karata. Montenegro Airlines nema veliku konkurenciju, iz tog razloga i cijena karata je za mnoge nepristupačna. Hrvatska je povukla odluku o zabrani unosa hrane, nakon najave otkazivanja aranžmana turista,a vjerovatno mnogi turisti iz tog razloga ne posjećuju našu zemlju,stoga Crna Gora bi mogla da razmisli o tom postupku.
Jedinu nadu vidimo u saznanju da daleke i egzotične destinacije mogu biti zamjenjene nekim bližim, evropskim i mediteranskim, što bi bilo veoma značajno za Crnu Goru.

Нема коментара:

Постави коментар