07 мај 2009

Celnici Aman Risortsa potvrdili da ta kompanija nastavlja da ulaze u turisticki kompleks na Svetom Stefanu i Miloceru

Singapurska kompanija Aman Risort će u turistički kompleks Miločer i Kraljičina plaža uložiti 85 milona eura umjesto planiranih 40 miliona, saopšteno je na sastanku crnogorskog premijera Mila Đukanovića sa prvim čovjekom ovog turističkog giganta Adrijanom Zekom. Đukanović je tokom dvodnevne posjete Singapuru dobio čvrsta uvjeravanja zvaničnika, ali i biznismena ove zemlje da su spremni da ulažu u Crnu Goru.
Kompletna investicija Aman Risortsa trebalo je da iznosi 40 miliona, a samo Sveti Stefan i Miločer koštaće nas 50 miliona, pojasnio je Zeka za Televiziju Crne Gore. U kompleks Kraljičina plaža uložićemo dodatnih 35 miliona, saopštio je Zeka. Na konstataciju da Aman Risort odgađa preuzete obaveze, Zeka je kazao da je važnije dobiti kvalitetan turistički kompleks, nego kada će posao biti završen.
- Lako je sagraditi novu zgradu, ali kada je riječ o nacionalnom nasljeđu, to je mnogo ozbiljnija priča. Sveti Stefan je važan za Crnu Goru, ali i za nas i želimo tamo da radimo, kazao je Zeka. Singapurski biznismen u Crnu Goru dolazi do kraja mjeseca i obećava da rečenica iz kataloga o najatraktivnijoj turističkoj destinaciji neće ostati mrtvo slovo na papiru.
- Obećao sam i garantujem premijeru i Vladi da će Sveti Stefan biti, ako ne najbolji, onda među najboljim kompleksima na Mediteranu.
Premijer Đukanović saopštio da Aman Risorts i crnogorska Vlada i u narednom periodu ostaju partneri.

Šeici se javili za Veliku plažu i Adu Bojanu

Kompanija Hidra propertis, u vlasništvu vladarske porodice Abu Dabija - Al Nahijan, prva je otkupila tendersku dokumentaciju za Veliku plažu i Adu Bojanu. Arapi su na ovaj način ozvaničili svoje interesovanje za dvije vjerovatno najatraktivnije lokacije na Crnogorskom primorju.
Tender za zakup Velike plaže i Ade na 90 godina otvoren je do 1. septembra, ali svi zainteresovani do kraja maja moraju otkupiti tendersku dokumentaciju i dostaviti kvalifikaciona dokumenta da bi uopšte mogli podnositi ponude.
Hidra propertis već najmanje godinu pokazuje interesovanje za ulaganja u Crnoj Gori, a o tome svjedoči činjenica da su već pripremili idejna rješenja i vizije svojih projekata u Ulcinju koja su dostavljena Vladi, odnosno Ministarstvu za ekonomski razvoj koje vodi projekat.
Arapi su, kako tvrde izvori “Vijesti” koji su upućeni u sva dešavanja, na pripremi početnih rješenja i angažovanju konsultanata već potrošili skoro 10 miliona eura.
Delegacije Hidre propetis više puta su do sada boravile u Podgorici, i svojim domaćinima predočili da se njihova ulaganja kod Ulcinja, kako kažu predstavnici Vlade koji su sa njima razgovarali, procjenjuju na preko 20 milijardi eura.
Prema zamisli Arapa, prva faza projekta na Velikoj plaži bila bi gotova 2014. godine i u tom periodu bilo bi uloženo tri milijarde eura. Gradnja bi trebalo da počne 2010. godine, a do tada se očekuju da budu potpisani ugovori, završe se projekti, planski dokumenti, dozvole i slično. Izgradnja kompletnog projekta duž čitave Velike plaže trebalo bi da traje oko 20 godina.
Hidra propertis je dio Rojal grupe, vlasništvo kraljevske porodice Al Nahijan iz Abu Dabija. Kompanija u ovom trenutku gradi nekoliko atraktivnih turističko-poslovnih centara u svijetu nazvanih Hydra Towers, Eves Tower, Hydra Downtown Tower, Hydra Twin Towers, Hydra Village…
Vladarska porodica Abu Dabija, između ostalog, je preko kompanije Hidra vlasnik fudbalskog kluba Mančester siti.Najmoćniji čovjek Abu Dabija, jednog od sedam emirata koji pripadaju Ujedinjenim Arapskim Emiratima, šeik Muhamed, boravio je prošlog avgusta nakratko u Crnoj Gori kada se sreo i sa premijerom Đukanovićem.
Vladari Abu Dabija smatraju se trenutno među najvećim svjetskim investitorima. Procjenjuje se da je ta zemlja, izutzetno bogata naftom, nagomilala veliki kapital koji će dobrim dijelom biti investiran po svijetu, a jednim dijelom biće upotrijebljen za ublažavanje posljedica krize koja nije zaobišla ni Emirate.
Izvori kažu da je “projekat Velika plaža”, ako se sve bude odvijalo po planu, ubjedljivo najveći u istoriji Crne Gore, koji bi mogao da promijeni ekonomsku sliku zemlje, a i jedan je od najvećih u svijetu.
Plan Arapa je, kako su to predočili domaćinima u Podgorici, da na principima održivog razvoja, izgrade hotele, vile, rezidencijalne objekte, marine, golf terene, hipodrom, prvi eko kazino u svijetu, sportsku akademiju, tržne centre, objekte za zabavu, obrazovne, zdravstvene i kulturne ustanove, i mnogo drugih sadržaja kojih nema u ovom dijelu Evrope. Projekti na Velikoj plaži bili bi kombinacija niske, srednje i visoke gradnje, sa velikim dijelom zelene površine.
Vlada u zakup izdaje oko 900 hektara zemljišta na Velikoj plaži, a tu je i preko 300 hektara privatnog. Na Adi je planirana nešto manja izgradnja, a prema tenderskim uslovima moguće je da kompleks ima najviše 2.500 ležajeva.
Poznavaoci prilika u turizmu tvrde da se Crna Gora mora ozbiljno pripremiti za ovakvu investiciju, i da to vjerovatno neće moći da uradi bez podrške samog investitora. To vremenom podrazumijeva izgradnju puteva, nove željeznice, proširenja aerodroma i Luke Bar… Sve to je potrebno i za realizaciju investicije, a potom i za dovođenje turista. Arapi zamišljaju i izgradnju novog aerodroma kod Ulcinja.
Prema finansijskoj snazi, kompanija Hidra propertis u ovom trenutku nema ozbiljnog konkurenta u trci za Veliku plažu i Adu. Ranije je interesovanje pokazivao i mađarski Trigranit, iza kojeg stoje jaki investitori, ali je njihova finansijska snaga znatno oslabila zbog krize.

Otvoreno predstavništvo Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u Sarajevu

Ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić otvorio je danas predstavništvo NTO CG u centru Sarajeva. Na otvaranju predstavništva govorili su direktor NTO CG Saša Radović, Ambasador CG u Federaciji BiH, gospodin Ramiz Bašić i direktor predstavništva Faruk Čaluk. Nakon ceremonije svečanog otvaranja ministar Predrag Nenezić i direktor NTO CG Saša Radović su brojnim predstavnicima političkog, privrednog i javnog života Federacije BiH prezentirali ovogodišnju turističku ponudu Crne Gore.Otvaranje predstavništva NTO CG je izazvalo veliku pažnju i interesovanje medija iz Federacije BiH, tako da su svi najznačajniji elektronski i štampani mediji propratili otvaranje i prezentaciju, a ministar Nenezić i direktor Radović dali niz intervjua: televizija BiH, televizija Pink BH, Hayatt tv, tv Alfa, Rtv Vogošća, tv studio 99, tv Sarajevo, radio Sarajevo, Bh radio 1, Oslobođenje, City review i drugi.Otvarajući predstavništvo i tokom prezentacije Crne Gore ministar je istakao značaj ovog predstavništva, ne samo u turističkom smislu, nego prije svega u pravcu unaprijedjenja dobrih političkih i ekonomskih odnosa Crne Gore i Federacije Bosne i Hercegovine.

Luštice

Postoji velika mogućnost da Luštica postane elitna turistička destinacija. Ovo malo poluostrvo nadomak Tivta, nije valorizovano u potpunosti, ali ima velike potencijale da postane značajna turistička tačka na mapi Crne Gore. Egipatski konzorcijum Oraskom namjerava da u razvoj turizma na Luštici, uloži 1,1 milijardu evra i zaposli oko 10.000 radnika. Predviđen je hotelski kompleks sa 3.320 ležajeva, golf-teren, tri marine: glavna marina sa 100 vezova i dve pomoćne, škole, bolnice, restorani, barovi, prodavnice, kao i zanatski centar. Kada sagledamo ove podatke, možemo reći da će Luštica ličiti na pravi mali grad, koji će da pruzž punu turističku ponudu. Ono što nas posebno raduje, jeste otvaranje hotelskog kompleksa tih razmjera, jer takvih u okružneju nema. Takođe je i fascinantan broj radnika koji će se trazžti, jer za ovako malu zemlju 10.000 slobodnih radnih mjesta, je zaista mnogo. Ako uzmemo u obzir golf-terene,marine, luksuzne barove i restorane… jasno nam je da ovo počinje da liči na pravi luksuzni turizam,kojem Crna Gora i teži.Nadamo se da će ovaj plan se sprovesti u dijelo i da će Luštica postati top destinacija crnogorskog primorja,a mozda i šire.

Treba da se cuva more

Crnoj Gori,prema Konvenciji UN pripada oko sest hiljada kvadratnih kilometara,ispred obala Crne Gore, sto je zapravo 50% kopnene teritorije nase zemlje. Medjutim koliko je more ugrozeno gradnjom na priobalnom podrucju? Svijedoci smo da je gradnja na crnogorskom primoriju u drasticnoj mjeri povecana poslednjih godina. Svi se slazemo da treba da se iskoriste kapaciteti koje ova zemlja posjeduje,medjutim, uvijek treba voditi racuna kako to utice na zivi svijet u moru,stanovnistvo i na ostale aspekte primorskih gradova. Pretjerana gradnja negativno utice na zonu izmedju mora i kopna, jer upravo u toj zoni se odvijaju najintezivnije organske reakcije, na dubini od nekoliko metara. Svakodnevno smo u prilici da vidimo kamione koji sav odpad odlazu pored mora, ili u gorem slucaju, istovaraju direktno u more. Smatram da treba na kopnu odrediti lokacija za ovu svrhu, a da se postupci ove vrste strogo kaznjavaju od strane zakona. Takodje treba napomenuti da i kupaci uticu na morski akvatorijum. Cinjenica je da malo crnogorsko primorje tokom sezone ima povecan broj stanovnika,koji direktno uticu na kvalitet morske vode u ljetnjem periodu. Do skorasnji problem je bio i kanalizacioni sistem Boko-kotorskog zaliva. Sva kanalizacija je odlazila direktno u more, sto je znatno ugrozilo kvalitet morske vode, i uticalo da pojedini turisti imaju losa misljenja o ovom dijelu primorija. Kao posebnu ponudu,turistima treba omoguciti da probaju nase raznolike morske specijalitete, a ne uvozne, stoga kvalitet mora je veoma bitan za buducnost morskog svijeta. U pripremi su i naucni projekti,istrazivanja, eksperimenti kako bi ribarstvo na Jadranskom moru bilo odgovorno, jer u nasem je interesu da ove resurse sacuvamo.